Waarom moet je WordPress regelmatig updaten?
Als je al eerder een website hebt gemaakt in WordPress, weet je dat het updates vereist. Veel website-eigenaren stellen updates uit, omdat ze denken dat hun website goed genoeg blijft werken zonder de update uit te voeren. Maar wat ze vaak niet realiseren is dat vrijwel elke update een beveiligingsupdate met zich meebrengt en ook de algehele prestaties van de website verbetert. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je WordPress-website soepel blijft draaien.
WordPress Beveiliging
Zoals eerder vermeld wordt met WordPress-updates ook de beveiliging geüpdatet. Wanneer je WordPress niet up to date houdt, kunnen er kwetsbaarheden ontstaan in het systeem waar hackers uiteindelijk gebruik van kunnen maken. Door de kans op hackeraanvallen te minimaliseren loop je ook niet de kans dat je klantgegevens op straat komen te staan.
Beveiliging is meer dan alleen het beschermen van je eigen website, het heeft ook een indirecte invloed op het vertrouwen van je klanten. Websites die te maken hebben met een hack of datalek lopen naast het verlies van gegevens, ook het verlies van klanten op. Als klanten merken dat hun persoonlijke gegevens op straat komen te liggen door een hack, zullen ze hoogstwaarschijnlijk het vertrouwen in het bedrijf verliezen.
Juridische problemen
Naast dat het ten koste gaat van je klanten, kan je er ook juridische problemen mee krijgen. Voornamelijk sinds de invoering van wetgevingen zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Als je de regelgeving niet naleeft, loop je het risico hier een boete voor te krijgen.
Reputatieschade
Klanten zullen minder snel bij je terugkomen. Door hun wantrouw zullen ze misschien negatieve reviews achterlaten, wat weer kan leiden tot reputatieschade. Ja ik weet het, het gaat heel diep maar het is maar alleen dit is al een reden om je site up-to-date te houden.
WordPress Bugfixes
Daarnaast bevatten nieuwe updates naast beveiligingsupdates ook vaak bugfixes die de stabiliteit van je site verbeteren. Geen enkel systeem is perfect en foutloos, bugs kunnen storingen of veroorzaken voor je website. Regelmatige updates zorgen ervoor dat je deze problemen kunt oplossen voordat ze serieuze gevolgen hebben voor de gebruikerservaring van je bezoekers.
WordPress Plugins en Thema’s
Ook voor de compatibiliteit van je plugins en thema’s zijn updates belangrijk. Veel websites gebruiken plugins en thema’s om hun functionaliteit en design te verbeteren. Als je WordPress verouderd is, kunnen deze uitbreidingen conflicten veroorzaken, wat kan leiden tot een crash van je website of het uitvallen van functionaliteiten. Door WordPress up-to-date te houden, blijft alles soepel en zonder problemen werken.
Nadelen het niet updaten van WordPress
Het niet regelmatig updaten van WordPress kan, zoals je eerder gelezen hebt, ernstige gevolgen hebben voor je website. Net alle voordelen die je hebt bij het updaten, komen er ook nadelen bij kijken als je het niet doet. Hieronder zie je een lijstje van het niet updaten van WordPress:
- Beveiligingsrisico’s: Verouderde versies van WordPress zijn kwetsbaarder voor hackers en malware.
- Verouderde plugins en thema’s: Verouderde WordPress-versies kunnen conflicten veroorzaken met nieuwe plugins en thema’s, wat kan leiden tot fouten of uitval van functionaliteiten.
- Slechtere prestaties: Je website kan langzamer worden. Updates bevatten vaak prestatieverbeteringen.
- Slechte stabiliteit: Verouderde versies kunnen meer bugs en crashes veroorzaken, wat de betrouwbaarheid van je website vermindert.
- Slechtere SEO-prestaties: Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan veilige en goed presterende websites, dus een verouderde site kan slechter scoren in de zoekresultaten.
Handmatig of automatisch updaten?
Wist je dat er twee manieren zijn om je WordPress bij te werken? Je kunt er namelijk voor kiezen om dit handmatig te doen of het updateproces te automatiseren. Beide methoden hebben hun voor en nadelen, en welke optie het beste bij jou past, hangt af van je behoeften. Laten we de verschillen eens bekijken, ze staan hieronder uitgewerkt:
Handmatig updaten
Bij handmatig updaten beheer je zelf het proces van de updates. Dit betekent dat je volledige controle hebt over welke onderdelen van je site worden bijgewerkt en wanneer je dit doet. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om updates bepaalde plugins uit te stellen als je denkt dat ze niet compatibel met elkaar zijn of dat er andere problemen zullen ontstaan.
Voordelen:
- Volledige controle over wanneer je wat update.
- Je kan eerst testen of de update schadelijk is of negatieve gevolgen heeft voor je website.
- Je kunt zelf kiezen welke onderdelen van je site je update en wanneer je dat doet.
Nadelen:
- Het kost best wat tijd om de updates handmatig te doen als je er veel hebt.
- Je moet het handmatig downloaden en installeren. Dit zal wat inspanning nodig hebben.
- Het risico bestaat dat je een update vergeet. Dit kan ten koste gaan van beveiliging.
Automatisch updaten
Met automatische updates neemt WordPress het proces van je over. Hierbij worden de belangrijkste onderdelen van je website, zoals de software en beveiligingsupdates, automatisch bijgewerkt. Dit kan veel tijd besparen en je site veilig houden. Het mooiste is dat hij update zelfs als je er niet actief op controleert.
Voordelen:
- WordPress zorgt zelf voor de updates, dus het bespaart je tijd.
- Veiligheidsupdates worden snel toegepast.
- Je hoeft niet bang te zijn dat je een belangrijke update mist.
Nadelen:
- Minder controle over wanneer updates worden uitgevoerd en geïnstalleerd.
- Er kunnen incompatibiliteitsproblemen ontstaan met bepaalde plugins of thema’s zonder dat je het meteen doorhebt.
- Soms kan een automatische update fouten veroorzaken die pas later worden opgemerkt.
Conclusie: handmatig of automatisch
De keuze tussen handmatig of automatisch updaten hangt af van hoeveel controle je zelf in handen wilt hebben. Maar ook de tijd die je wilt besteden aan het beheren van je website. Handmatig updaten biedt meer controle, maar vereist meer inspanning. En dat terwijl automatische updates eenvoudiger zijn, maar tegelijkertijd ook minder flexibel.
Voorkom deze fouten
Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk willen we dat vermijden. Om problemen tijdens of na het updaten van WordPress te voorkomen, is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Stel je voor dat je net een succesvolle website hebt opgebouwd, dan wil je natuurlijk ervoor zorgen dat alles soepel blijft draaien. Hier zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je hierbij kunnen helpen:
Stap 1: Maak altijd een back-up van je website
Voordat je een update uitvoert, zorg er altijd voor dat je een volledige back-up hebt gemaakt. Stel je voor dat je een e-commerce website runt en dat er tijdens de update iets misgaat, waardoor je belangrijke klantgegevens of recente bestellingen kwijtraakt. Door een back-up te maken, kun je in noodgevallen eenvoudig terugkeren naar een eerdere versie van je site zonder iets te verliezen. Veel hostingproviders bieden automatische back-ups, maar als extra veiligheidslaag kun je handmatig een back-up maken. Hiervoor kan je plugins zoals UpdraftPlus of BackupBuddy gebruiken.
Stap 2: Controleer de compatibiliteit van je plugins en thema’s
Je hebt waarschijnlijk verschillende plugins en een thema geïnstalleerd om je website aantrekkelijker of functioneler te maken. Laten wij als voorbeeld nemen dat je een plug-in hebt voor een boekingssysteem voor je bedrijf. Voordat je de WordPress-update uitvoert, is het belangrijk om de compatibiliteit van je plugins en thema’s te controleren met de nieuwste versie van WordPress.
Lees de changelogs van je plugins om te zien of ze klaar zijn voor de update. Als je merkt dat je boeking plugin nog niet compatibel is, dan kun je overwegen de WordPress-update even uit te stellen. Zo voorkom je dat je klanten geen reserveringen meer kunnen maken doordat de plug-in plotseling niet meer werkt.
Stap 3: Test de updates in een staging omgeving
Een staging omgeving is als een veilige speeltuin voor je website, ook wel een sandbox genoemd. Hier kun je updates uitvoeren en eventuele problemen opsporen zonder dat je bezoekers of klanten er last van hebben.
Misschien heb je een druk bezochte blog hebt en je wilt zeker weten dat na een update alles nog naar behoren functioneert. Door de updates eerst in een staging omgeving te testen, kun je controleren of alle onderdelen van je website goed blijven werken.
Als er iets misgaat, bijvoorbeeld een plugin die botst met een andere, kun je dit in de staging omgeving oplossen voordat je de veranderingen doorvoert naar je live site.
Stap 4: Schakel caching- en beveiligingsplugins tijdelijk uit
Caching- en beveiliging plugins kunnen soms onbedoeld het updateproces verstoren. Denk aan een scenario waarin je een caching plugin zoals W3 Total Cache gebruikt om je website sneller te maken. Als je die tijdens de update actief laat, kan het zijn dat de plugin verouderde cachebestanden blijft serveren. Dit kan weer leiden tot fouten tijdens of na de update. Het uitschakelen van deze plugins voordat je de update uitvoert kan helpen zulke problemen te voorkomen.
Stap 5: Voer een update uit buiten piekuren
Het is altijd slim om je updates te plannen op momenten dat je website weinig bezoekers heeft. Als voorbeeld beheren wij nu een restaurant website die tijdens lunchtijd veel reserveringen ontvangt. Het laatste wat je wilt, is dat je website midden in de piekuren offline gaat of foutmeldingen vertoont omdat je net bezig bent met een update. Voer de updates daarom bij voorkeur uit tijdens rustige momenten, zonder je klanten te storen.
Stap 6: Houd een changelog bij
Ten slotte is het handig om bij te houden welke updates je hebt uitgevoerd. Dit kan een eenvoudig document zijn waarin je noteert welke plugins of thema’s je hebt bijgewerkt. Hierbij kan je bijvoorbeeld toevoegen of er problemen zijn opgetreden.
Het kan zijn dat je enkele maanden later een probleem ontdekt op je website. Dankzij je changelog kun je snel terugvinden of een recente update de oorzaak is. Dit bespaart je veel tijd en moeite bij het oplossen van problemen.
Succesvolle WordPress laten maken?
Droom je van een professionele WordPress-website? Maar heb je de skills of de tijd niet om het te realiseren? Bij SAM Design hebben we de expertise en ervaring om jouw visie werkelijkheid te maken. Of je nu een blog, portfolio of e-commerce winkel wilt, ons team van professionals staat klaar om een website te creëren die perfect bij jou aansluit.
Wij nemen de tijd en de expertise om jouw visie om te zetten in een professionele website, zodat jij je kunt concentreren op wat je het beste doet. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je online aanwezigheid te versterken. Samen winnen, samen vooruit!