Responsive webdesign: Een simpele gids voor beginners

Hoor je de term ‘responsive webdesign’ steeds vaker voorbij komen? Je bent niet de enige! Vandaag de dag doe je bijna alles met je telefoon. Van informatie opzoeken en video’s kijken tot producten kopen en diensten afnemen. Je telefoon is bijna niet weg te denken uit je leven. Herkenbaar? Dit geldt ook voor miljarden anderen in de wereld. Iedereen gebruikt tegenwoordig verschillende apparaten om het internet te browsen. Hieronder vallen telefoons, maar ook tablets, kleine laptops en grote schermen. Hoe vervelend zou het zijn om een website te willen gebruiken die niet goed werkt op jouw apparaat? Niet ideaal! Dat is precies waarom responsive webdesign in het leven is geroepen!

Een voorbeeld van responsive webdesign
Afb. 1 - Een voorbeeld van responsive webdesign

Wat is responsive webdesign?

Responsive webdesign is het maken van een website die perfect schaalt op verschillende soorten apparaten. Het concept van een responsive website maken is ontstaan als reactie op de snelle groei van het gebruik van mobiele apparaten voor het browsen op het internet. Met zoveel verschillende apparaten en schermgroottes, werd het duidelijk dat websites ontworpen moesten worden met de gebruiker in gedachte. Websites moesten zich gaan aanpassen aan de gebruiker, in plaats van te vertrouwen op een “one-size-fits-all” benadering. Responsive design is de oplossing voor dit probleem en zorgt voor een betere gebruikerservaring, ongeacht het apparaat of de schermgrootte.

Een tweede voorbeeld van responsive webdesign door SAM Design
Afb. 2 - Een tweede voorbeeld van responsive webdesign door SAM Design

Waarom is responsive webdesign zo belangrijk voor je bedrijf?

Er zijn verschillende redenen waarom een responsive design zo belangrijk is in webdesign. Allereerst zorgt een responsive website voor een optimale gebruikerservaring op verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets, laptops en desktop computers. Dit is essentieel in een tijd waarin iedereen dagelijks gebruik maakt van het internet en gebruikers toegang willen tot websites via verschillende apparaten.

Een hogere conversie

Het helpt ook bij het verhogen van de conversieratio. Een responsive design zorgt ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan de schermgrootte en -resolutie van het apparaat van de gebruiker. Hierdoor wordt de inhoud gemakkelijk leesbaar en blijft de website toegankelijk. Dit helpt bij het vasthouden van bezoekers en het verhogen van de conversieratio omdat gebruikers minder snel gefrustreerd raken en de website verlaten.

Toekomstbestendig

Daarnaast draagt een responsive design bij aan het toekomstbestendig maken van je website. Er worden steeds weer nieuwe apparaten en technologieën geïntroduceerd. naarmate dit doorgaat, zal een responsive website zich blijven aanpassen om gebruikers een uitstekende ervaring te bieden.

Hoog ranken de zoekmachines

Het hebben van een responsive design is niet alleen belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor zoekmachine optimalisatie. Google en andere zoekmachines geven de voorkeur aan responsive websites omdat ze gemakkelijker te crawlen en te indexeren zijn. Bovendien hebben responsive websites vaak snellere laadtijden en betere prestaties, wat een belangrijke factor is in de algehele SEO strategie.

Ranking op de zoekresultatenpagina van Google
Afb. 3 - Ranking op de zoekresultatenpagina van Google

Hoe maak je jouw website responsive?

Nu je weet wat responsive webdesign is en waarom het belangrijk is, is het belangrijk om het toe te passen op je eigen website. Geen zorgen, we helpen je hierbij! Bij het maken van een responsive website zijn er enkele stappen die je moet volgen voor een goed schalende website.

Stap 1: Gebruik flexibele lay-outs

Zorg ervoor dat je responsive design zich automatisch aanpast aan verschillende schermgroottes door flexibele lay-outs en roosters te gebruiken. Dit maakt een groot deel uit van het responsive ontwerp.

Stap 2: Voeg afbeeldingen toe die zich aanpassen

Pas afbeeldingen aan zodat ze schalen op basis van het apparaat en de schermgrootte. Een responsive webdesign bureau kan je helpen bij het kiezen van de juiste technieken en tools hiervoor.

Afbeeldingen toevoegen in WordPress
Afb. 4 - Afbeeldingen toevoegen in WordPress

Stap 3: Optimaliseer de navigatie

Zorg voor een gebruiksvriendelijke navigatie op alle apparaten. Dit kan betekenen dat je een mobiel navigatiemenu of een ‘hamburger’-menu moet implementeren voor kleinere schermen.

Stap 4: Zet laadsnelheid op nummer 1

Niets is vervelender dan een trage website. Vooral op je telefoon wil je dat elke website die je bezoekt, snel werkt. Optimaliseer je website voor snelle laadtijden door bijvoorbeeld bestandsgroottes te verkleinen.

Websitesnelheid in Google Pagespeed
Afb. 5 - Websitesnelheid in Google Pagespeed

Stap 5: Test op verschillende apparaten en browsers

Responsive design is pas echt effectief als het werkt op alle apparaten en browsers. Test je website grondig om ervoor te zorgen dat alles soepel werkt en correct wordt weergegeven op alle apparaten.

Door deze tips te volgen en samen te werken met een responsive webdesign bureau, kun je een succesvolle en aantrekkelijke responsive website ontwikkelen die zorgt voor een optimale gebruikerservaring.

Je website responsive maken liever overlaten aan experts?

Responsive webdesign kan vrij ingewikkeld zijn. Als je een simpele website hebt, kan het vrij snel gaan. Heb je een complexere website? Dan kan je website responsive maken een grote uitdaging zijn. Laat je het liever over aan experts? Dat kan! Ons webdesign bureau kan je helpen bij het implementeren van de nieuwste technieken en trends, waardoor je website er professioneel en modern uitziet. Kies jij voor een gespecialiseerd bureau? Dan kun je rekenen op een gebruiksvriendelijke, winstgevende webshop of website met goede resultaten. Benieuwd naar wat de kosten voor jouw website of de prijs van je webshop zal zijn? Neem direct contact op met onze specialisten om je te laten informeren en adviseren! Ook voor het maken van een professionele webshop kun je bij ons terecht. Kom gerust langs voor een bakje koffie!

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!
Checklist website laten maken
Customer journey bepalen in 10 stappen
Website laten maken kosten

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.