Checklist website laten maken - 13 tips & tricks om te vliegen!

Als ondernemer is het superbelangrijk dat je weet waar je op moet letten. We hebben alles op een rijtje gezet: van het definiëren van je doelstellingen tot het kiezen van het juiste Content Management Systeem. We gaan in op zaken als gebruiksvriendelijkheid, responsive design, en natuurlijk SEO, zodat jouw site niet alleen mooi is, maar ook goed gevonden wordt. En we vergeten de veiligheid niet! Onze checklist is jouw gids in de digitale wereld, zodat je straks een website hebt die niet alleen bij jou past, maar ook bij je klanten. Echt een must-read!

Checklist Website

1. Bepaal je doel

Dit is echt de basis van alles! Zonder te weten voor wie je je website maakt, is het alsof je een feestje organiseert zonder te weten wie je gasten zijn. Dus, duik in de wereld van je toekomstige gebruikers. Wie zijn ze? Wat vinden ze leuk? Waar zoeken ze naar online? Het gaat niet alleen om leeftijd of woonplaats, maar ook om hun interesses, gedrag en behoeften. Dit is superbelangrijk, want als je website resoneert met je doelgroep, dan is de kans veel groter dat ze blijven hangen, terugkomen, en uiteindelijk klant worden. Denk aan je doelgroep als je beste vriend: je moet ze door en door kennen om ze echt blij te maken. En dat is wat je wilt, toch?

2. Bepaal vooraf wat je budget is

Geldzaken, we weten het, het is soms een beetje een saai onderwerp, maar oh zo belangrijk! Voordat je aan je website-avontuur begint, moet je echt even goed nadenken over wat je wilt en kunt uitgeven. Het is als een boodschappenlijstje maken voor je naar de supermarkt gaat. Zo voorkom je dat je in de verleiding komt om voor die super-de-luxe features te gaan, die misschien wel leuk zijn, maar niet per se nodig. Wees realistisch: wat zijn de must-haves en wat de nice-to-haves? En vergeet niet een beetje ruimte in je budget te laten voor onvoorziene uitgaven, want zoals in het leven, komt ook bij het maken van een website soms iets onverwachts om de hoek kijken. Kortom, een goed budgetplan is je beste vriend bij het laten maken van je website. Zo houd je het overzichtelijk en leuk!

3. Kies een CMS

CMS staat voor Content Management Systeem en is zeg maar de ruggengraat van je website. Het is een tool waarmee je makkelijk de inhoud van je site kunt beheren, zonder dat je elke keer een webdeveloper hoeft te bellen. Denk aan het toevoegen van nieuwe blogposts, het updaten van foto’s, of het veranderen van teksten. Er zijn verschillende soorten CMS-en, zoals WordPress, Joomla, of Drupal. Elk met hun eigen features en foefjes. Het kiezen van het juiste CMS is cruciaal, want het moet niet alleen passen bij wat je nodig hebt nu, maar ook flexibel genoeg zijn voor als je bedrijf groeit. Kortom, het kiezen van een CMS is als het kiezen van de juiste schoenen: ze moeten niet alleen mooi zijn, maar ook lekker zitten en je overal naartoe kunnen brengen!

4. Kies een webdesign bureau (of freelancer) dat bij je past

Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook naar de stijl, ervaring en vooral, of ze jouw visie snappen. Het is belangrijk dat ze niet alleen technisch sterk zijn, maar ook creatief meedenken en jouw taal spreken. Check hun portfolio, lees reviews en ga het gesprek aan. Voelt het goed? Snap je elkaar? Top! Dit is namelijk een samenwerking voor de lange termijn. Het bureau of de freelancer wordt de architect van jouw online aanwezigheid. Dus neem de tijd om iemand te kiezen die jouw ideeën kan omtoveren tot een website die niet alleen mooi, maar ook super functioneel is. Kortom, de juiste match is key!

5. Bekijk het portfolio

Dit is de sleutel tot het begrijpen van wat een webdesign bureau of freelancer écht kan. Zie het als het doorbladeren van een fotoboek. Elk project in hun portfolio geeft je een kijkje in hun stijl, creativiteit en technische vaardigheden. Zijn de websites die ze hebben gemaakt gebruiksvriendelijk? Zien ze er mooi uit op zowel mobiel als desktop? Voel je een klik met de stijl? Dit zegt veel over wat je kunt verwachten voor jouw eigen website. Let ook op de diversiteit in hun werk; dit toont aan hoe flexibel ze zijn in het aanpassen aan verschillende behoeften en stijlen. Dus neem de tijd, duik in hun portfolio en krijg een goed gevoel bij wat ze kunnen. Het is een beetje als window shopping, maar dan voor je website!

6. Kijk naar wat andere ondernemers over het bureau zeggen

Zoek naar recensies, testimonials, en case studies. Wat zeggen andere klanten over hun ervaring? Waren ze tevreden met het eindresultaat? Hoe was de samenwerking en communicatie? Dit geeft je waardevolle inzichten over hoe het bureau werkt en wat je kunt verwachten. En vergeet niet, mond-tot-mondreclame is goud waard! Vraag rond in je netwerk. Misschien heeft een collega-ondernemer geweldige ervaringen om te delen. Door de ervaringen van anderen mee te nemen in je besluit, kun je met meer vertrouwen kiezen voor het bureau dat echt bij je past. Super handig, toch?

7. Vraag meerdere offertes aan

Door verschillende offertes aan te vragen, krijg je een beter beeld van wat er in de markt is en voor welke prijs. Let niet alleen op de cijfertjes, maar kijk ook naar wat je ervoor terugkrijgt. Wat is inbegrepen in de prijs? Hoe zit het met support en onderhoud? Vergelijk appels met appels, zou ik zeggen. En wees niet bang om vragen te stellen. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen en uiteindelijk een partner te kiezen die past bij jouw visie, behoeften én budget. Dus, pak die telefoon of stuur die e-mails en begin met het verzamelen van die offertes!

8. Kies een partij die affiniteit heeft met SEO

Dit is superbelangrijk! SEO, ofwel zoekmachine optimalisatie, is als het kompas dat ervoor zorgt dat jouw website niet verdwaalt in de enorme oceaan van het internet. Je wilt een webdesign bureau of freelancer die niet alleen een mooie website voor je bouwt, maar ook een die gevonden wordt door Google. Kijk dus of ze SEO-kennis in huis hebben. Hoe gaan ze om met keywords? Zorgen ze voor een snelle laadtijd en een mobielvriendelijke site? SEO is de sleutel tot online zichtbaarheid, dus zorg ervoor dat jouw webbouwer dit snapt en serieus neemt. Het is als het planten van een zaadje in vruchtbare grond; met de juiste SEO aanpak kan jouw website groeien en bloeien!

9. Wees betrokken bij het proces

Het is jouw website, dus jouw input is goud waard. Zie het als het bouwen van je eigen huis; je laat het ontwerp toch niet helemaal over aan de architect zonder jouw wensen te delen? Wees actief betrokken bij elke stap. Geef feedback over ontwerpen, stel vragen en deel je ideeën. Het is belangrijk dat het eindresultaat jouw visie en de essentie van je bedrijf weerspiegelt. Dit betekent niet dat je de expert moet gaan uithangen op het gebied van webdesign, maar wel dat je een open dialoog onderhoudt met je ontwikkelaar. Door betrokken te zijn, zorg je ervoor dat je website niet alleen functioneel en mooi wordt, maar ook echt een verlengstuk van jou en je bedrijf is. Dus, rol die mouwen op en duik erin.

10. Kies je voor wel of geen onderhoud?

Een website heeft ook onderhoud nodig. Regelmatige updates, beveiliging checks, en af en toe wat verfrissingen zijn essentieel om je site soepel en veilig te laten draaien. Dus, bedenk goed of je dit zelf wilt doen of dat je het overlaat aan professionals. Als je niet technisch bent aangelegd, kan een onderhoudscontract een hoop stress besparen. Maar als je graag zelf de touwtjes in handen houdt, zorg dan dat je de nodige skills en tijd hebt. Het kiezen van de juiste optie voor website-onderhoud is cruciaal voor de lange termijn gezondheid en succes van je online aanwezigheid. Dus, weeg je opties af en maak een slimme keuze!

11. Lever altijd kwalitatieve afbeeldingen aan

Denk er eens over na: afbeeldingen op je website zijn als de etalage van een winkel. Ze trekken de aandacht, vertellen een verhaal en geven mensen een reden om binnen te komen. Daarom is het superbelangrijk dat je hoge kwaliteit foto’s aanlevert. Dit betekent scherpe, heldere en professioneel ogende afbeeldingen die jouw merk, producten of diensten perfect weerspiegelen. Ga niet zomaar voor die snelle smartphone-foto’s, tenzij ze echt goed zijn. Slechte of onscherpe afbeeldingen kunnen namelijk de look en feel van je hele site naar beneden halen. En wees creatief! Afbeeldingen die jouw persoonlijkheid of de uniekheid van je bedrijf laten zien, maken echt een blijvende indruk. Dus, investeer in goede fotografie; het loont zich!

12. Vergeet geen kopie te (laten) maken van je oude website

Dit is zoiets als een verzekering afsluiten voordat je op reis gaat. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt! Stel, je gaat helemaal voor een nieuwe website. Super, maar wat als je ineens iets nodig hebt van je oude site? Of erger nog, als er iets misgaat tijdens het maken van de nieuwe? Door een backup te maken van je oude website, zorg je ervoor dat je altijd iets hebt om op terug te vallen. Je behoudt je waardevolle content, klantgegevens, en misschien wel belangrijke historische data. Dus, voordat je je oude website vaarwel zegt, zorg dat je een goede, up-to-date kopie hebt.

13. Kies een goede hosting provider

De hosting provider zorgt ervoor dat je website snel laadt, veilig is en eigenlijk altijd bereikbaar is voor je bezoekers. Een trage website kan klanten wegjagen, dus snelheid is key. Ook wil je niet dat je website platligt net als je een grote marketingcampagne hebt lopen. Kijk dus naar de betrouwbaarheid, klantenservice en natuurlijk de prijs van de hosting provider. Maar onthoud: goedkoop is niet altijd beter. Soms is het de moeite waard om iets meer te betalen voor betere service en prestaties. Dus doe je huiswerk, lees recensies en kies een hosting provider die past bij de behoeften van jouw website. Zo zorg je ervoor dat je website altijd een veilig en snel thuis heeft op het internet!

Inhoudsopgave
Ook interessant voor jou!
Customer journey bepalen in 10 stappen
Website laten maken kosten