Hoe genereer ik een sitemap in WordPress?

Sitemap in WordPress aanmaken

Vroeger bevatten de hoofdpagina’s van veel WordPress websites een sitemap die met HTML gecreëerd was. Dit was een lijst met alle pagina’s die zich op de website bevinden. Er bestaan websites die nog steeds een HTML gecreëerde sitemap hebben. Maar inmiddels hebben veel websites een sitemap die is opgebouwd met XML. U vraagt zich misschien af ‘hoe genereer ik een sitemap in WordPress met XML’?

Hoe u dit doet en wat een XML sitemap is, legt de expert van SAM Design aan u uit.

De XML sitemap

Tegenwoordig wordt de met XML opgebouwde sitemap door webbeheerders gebruikt om de zoekmachines op de hoogte te stellen van alle bestaande pagina’s die aanwezig zijn op de website. Een WordPress XML sitemap geeft de zoekmachines aan welke links op de website het belangrijkste zijn en hoe vaak de website geüpdatet is en wordt. De sitemap doet niks direct aan uw positie in de zoekresultaten, maar het geeft de zoekmachines wel de mogelijkheid om beter inzicht in uw website te verkrijgen. Hierdoor wordt u gehele website efficiënter geïndexeerd door de zoekmachines.

Sitemap genereren in WordPress

Om alle bestaande pagina’s van uw website in één complete lijst te krijgen, kunt u een sitemap generator gebruiken. Met behulp van verschillende plugins kunt u dit doen. Het handige aan deze plugins is dat zij zich houden aan de zogenaamde sitemap-protocollen. Het is belangrijk dat uw sitemap hieraan voldoet wanneer u deze indient bij Google Search Console.

U heeft twee opties bij het kiezen voor plugins, u kunt kiezen voor een plugin waarbij u ook andere onderdelen van zoekmachine optimalisatie kunt aanpakken zoals Yoast SEO en All in One SEO pack, maar u kunt ook een plugin gebruiken die alleen helpt bij het maken van een sitemap zoals Google Sitemap, Better WordPress Google XML Sitemap en XML Sitemaps.

HTML sitemap maken

Naast een XML sitemap kunt u ook eenvoudig een HTML sitemap maken met behulp van WordPress. Er is één groot verschillen tussen een XML- en HTML sitemap. De HTML sitemap kan ook door mensen gebruikt worden om snel door een website te navigeren. Om een HMTL sitemap te maken kunt u een plugin gebruiken die bekend staat als WP-sitemappagina. Zodra u de plugin installeert en activeert kunt u bij ‘Instellingen’ > ‘WP-sitemappagina’ uw sitemap configureren. Na het maken van XML sitemaps, kunt u ook bepaalde typen en specifieke pagina’s uitsluiten. Zodra de wijzigingen zijn bijgewerkt kunt u uw nieuwe sitemap weergeven door shortcodes op een aparte pagina te plakken. Het is verstandig om de HTML sitemap toegankelijk te maken door een link in de footer.

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.