Hoe installeer ik WordPress?

Hoe installeer ik WordPress? Dit is een eenvoudig te beantwoorden vraag wanneer u enige kennis heeft van wat een website nu eigenlijk is. Als u weet wat er allemaal nodig is om uw website op het internet te krijgen, is installeren van WordPress niet al te moeilijk. Bij het installeren van WordPress krijgt u te maken met dingen zoals: domeinnaam, webserver, MySQL-database en ftp-software.

Weet u nog niet wat dit allemaal betekent? Geen probleem! U kunt er dan altijd voor kiezen om een webhosting bedrijf te vinden die WordPress als optie bij een hostingpakket aanbiedt.

WordPress handmatig installeren

Als u al wat ervaring heeft met websites en u weet wat er bedoeld wordt met de eerder genoemde termen, is het installeren van WordPress op uw eigen webserver erg eenvoudig. Om WordPress handmatig te kunnen installeren, dan heeft u de volgende dingen nodig:

  • Een domeinnaam;
  • Toegang tot een gedeelte van een webserver die PHP ondersteunt en tenminste één MySQL-database ter beschikking stelt;
  • Geïnstalleerde ftp-software op uw computer die klaar is voor gebruik.

Als u kiest voor een webhosting provider waar u een hostingpakket afneemt, heeft u vaak de beschikking over de eerste twee benodigdheden. De ftp-software op uw computer moet u zelf regelen. U heeft deze software nodig om bestanden van uw computer te kopiëren naar de webserver. Zodra deze bestanden op de server staan, zijn ze te bekijken met een internetbrowser.

WordPress downloaden

Om WordPress te installeren moet u allereerst WordPress downloaden en we voelen de vraag al opkomen: Hoe download ik WordPress? Dit is zeer eenvoudig. Allereerst gaat u naar de Nederlandse versie van de WordPress website. Druk bovenin op de knop ‘Kies voor WordPress’ zodat u direct op de downloadpagina komt en download WordPress. Zodra het bestand gedownload is, gaat u naar de map waar het bestand staat, drukt u op de rechtermuisknop en kiest u voor Alles Uitpakken. Laat alles op een plek uitpakken die voor u makkelijk terug te vinden is.

Als u nog geen ftp-software heeft, kunt u gebruik maken van Filezilla. Dit is een gratis Open Source ftp-software die gebruikt wordt om bestanden naar uw webserver te uploaden.

Verder met WordPress installatie

Zodra u zowel WordPress als de ftp-software heeft gedownload start u de ftp-software. Zorg dat u de gegevens bij de hand heeft die u nodig hebt om via ftp verbinding te maken met uw webserver. Deze krijgt u van uw hosting provider en worden vaak de ‘gegevens voor ftp toegang’ genoemd, een hele toepasselijke naam.

Zodra u via de ftp-software verbinding heeft gemaakt met de webserver, dan worden in Filezilla de mappen getoond die op uw server staan. Wanneer u bestanden wilt plaatsen die op het web zichtbaar moeten zijn, dan kopieert u deze bestanden naar de map waar het woord ‘public’ in verwerkt is. Natuurlijk wilt u zien dat uw installatie van WordPress zichtbaar wordt, dus kopieer alle uitgepakte bestanden van de WordPress download naar deze map. Voordat u verder kunt gaan met WordPress installeren, moet u eerst een MySQL-database aanmaken. De meeste hosting providers bieden u een beheeromgeving onder ‘Mijn account’ waarin u een MySQL-database kunt aanmaken. Maak de database aan en schrijf de naam van de database en de inloggegevens ergens op. Deze gegevens heeft u in een later stadium bij het installeren van WordPress.

De laatste stap is uw webbrowser openen en uw gekozen domeinnaam intypen. Nadat u op Enter heeft gedrukt opent het eerste scherm van de installatieprocedure van WordPress. Volg de instructies op een nauwkeurige manier om de installatie op de webserver te voltooien.

U heeft nu WordPress geïnstalleerd!

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.