Hoe voeg ik een tracking code toe aan WordPress?

Een tracking code toevoegen is een van de benodigdheden als u Google Analytics op uw website wilt gebruiken. Het gebruiken van Google Analytics biedt vele voordelen, zo ziet u hoeveel bezoekers u krijgt, waar zij vandaan komen en welke pagina’s bezocht worden. Om dit te gebruiken dient u wel een tracking code aan uw WordPress website toe te voegen en u denk misschien wel ‘hoe voeg ik een tracking code toe aan WordPress?’. U kunt dit laten doen maar SAM Design legt u uit hoe u dit zelf kan doen.

Voordat u hiermee kunt beginnen dient u een Google Analytics account aan te maken. Deze kunt u gratis aanmaken via de website van Google Analytics.

Tracking code implementeren

Nadat u uw Google Analytics account heeft aangemaakt is het tijd om Google Analytics te koppelen aan uw WordPress website via een script met een unieke Tracking-ID. Dit kan lastig klinken, maar uiteindelijk valt dit mee. Door verschillende plugins te gebruiken hoeft u alleen wat te kopiëren en plakken. Laat de pagina waar uw tracking-id en tracking code staan openstaan en open een nieuw tabblad of nieuw venster.

Google Analytics en WordPress koppelen

Ga nu naar uw WordPress website en log in. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden; een Google Analytics plugin installeren waarbij alleen tracking-id ingevuld hoeft te worden of een plugin installeren waarbij u in één keer het script kunt toevoegen aan de header. Allebei de opties zijn even snel. U kunt kiezen voor de Google Analytics plugin omdat u hier alleen tracking-id hoeft te kopiëren. Maar u kunt ook kiezen voor de ‘header’-plugin omdat er nog meer plugins zijn waarbij u code in de header of footer dient te zetten en dat kan ook via deze plugin. SAM Design legt beide mogelijkheden uit.

Google Analytics WordPress plugin

Op uw WordPress Dashboard gaat u via ‘Plugins’ naar ‘Nieuwe plugin’. Typ in de zoekbalk GA Google Analytics. Er zijn meerdere plugins met dezelfde functionaliteiten maar wij kiezen voor GA Google Analytics. Klik dan ook bij deze plugin op installeren. Na de installatie dient u nog op ‘Nu activeren’ te klikken.

Nu kunt u in het WordPress Dashboard onder ‘Instellingen’ naar ‘Google Analytics’ gaan en klik hier op ‘Plugin settings’. Ga naar het openstaande tabblad van Google Analytics waar uw tracking-id staat, kopieer deze en plak deze in de plugin bij GA Tracking ID. Scroll naar beneden en klik op ‘Save Changes’. Als dit is gelukt kunt u verder naar beneden scrollen om te zien hoe u de code kunt testen.

Header plugin

Ga ook nu weer via ‘Plugins’ naar ‘Nieuwe plugin’ en vul bij de zoekbalk ‘Insert headers and footers’ in. Druk hier op ‘Nu installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’. Om het script te plaatsen in de header gaat u weer naar ‘Instellingen en vervolgens naar ‘Insert Headers and Footers’. Kopieer nu het script van de andere pagina en plak dit script onder ‘Scripts in Header’ en klik op ‘Save’.

Nu heeft u een tracking code toegevoegd aan uw WordPress website!

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.