Cache is de plek waar bepaalde gegevens van websites worden opgeslagen. Er zijn zowel hardware als software caches. De cache gegevens worden doorgaans op een lokale schijf opgeslagen van het apparaat. Dit wordt gedaan omdat deze schijf de gegevens sneller kan laden dan een internetverbinding.

Wat is een browser cache?

In een browser cache worden gegevens (tijdelijk) opgeslagen zodat de browser deze gegevens niet telkens opnieuw moet downloaden. Dit zorgt ervoor dat bij een tweede bezoek de website sneller laadt. Websitebeheerders bepalen zelf welk deel van de website in de browser cache kan worden opgeslagen en voor hoe lang. De meest voorkomende factoren die worden opgeslagen zijn afbeeldingen en/of logo’s. Het gaat namelijk meestal om elementen op de website die voorlopig niet zullen veranderen. Een ander voordeel van de browser cache is dat er data wordt bespaard wanneer de website met een smartphone wordt bezocht, de afbeeldingen hoeven namelijk niet opnieuw gedownload te worden maar worden uit de cache gehaald.

Nadelen browser cache

Natuurlijk heeft een browser cache wel een aantal nadelen. Omdat de pagina voor het grootste gedeelte uit de cache wordt gehaald, kan het voorkomen dat niet de nieuwste versie van de webpagina wordt weergeven. Maar een (bijna) volle browser cache kan op bepaalde websites laad- of opmaakproblemen veroorzaken. Daarnaast is het ook mogelijk dat hackers gevoelige informatie buitmaken als dit in de cachegegevens zit. Vaak is het handmatig verwijderen van de browsercache de oplossing.

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.