Wat is een WordPress thema?

Wat is een WordPress thema eigenlijk? Is een vraag die onze webdesign specialisten vaak krijgen. Een WordPress thema is een verzameling van bestanden die zorgen voor het uiterlijk en interface van uw WordPress website. In andere woorden: Een WordPress thema zijn alle stijlelementen die aan de ‘voorkant’ zichtbaar zijn. Over het algemeen bevat een thema meerdere template bestanden, afbeeldingen, style sheets (CSS bestanden) en de benodigde codes (PHP bestanden). Er zijn ook premium thema’s die Photoshop bestanden (PSD bestanden) bevatten. Dit zorgt ervoor dat u nog meer mogelijkheden heeft.

Een WordPress thema bepaalt de manier waarop uw website wordt weergegeven, zonder dat de onderliggende software van WordPress wordt aangepast. De meeste WordPress thema’s bepalen de volgende onderdelen:

– Algemene design van de website;
– Gebruikte fonts/lettertypes;
– De kleuren;
– Locatie van widgets;
– Stijl van blogposts;
– Extra stijl elementen.

Dit betekent niet dat twee websites met hetzelfde thema er hetzelfde uitzien. De meeste WordPress thema’s kunnen aangepast worden naar eigen voorkeur en wensen. Het uiterlijk van de website kunt u aanpassen door de stylesheets (style.css) te wijzigen. De functionaliteiten aanpassen doet u door de .php bestanden te wijzigen. Dit is niet voor iedereen weggelegd en fouten kunnen ervoor zorgen dat een website crasht.

Welk WordPress thema

Welk WordPress thema u moet kiezen, hangt volledig af van uw behoeftes en wat u wilt gaan doen met uw website. Wilt u bijvoorbeeld alleen een blog of ook andere pagina’s en landingspagina’s met de juiste call-to-action knoppen. En wilt u zelf de indeling maken of wilt u liever dat alles al helemaal klaar staat? Er bestaat eigenlijk geen perfect WordPress thema die helemaal bij u past. Elk thema heeft wel iets waarvan u zal denken: was dat maar anders. Vaak komt u hier pas achter nadat u het WordPress thema heeft geïnstalleerd wat in sommige gevallen al veel werk kan zijn. Wilt u hier liever niet te veel tijd aan kwijt zijn? Schakel dan SAM Design in. Op basis van uw wensen en behoeftes kiezen wij het juiste thema die aangepast wordt aan uw wensen en behoeftes.

Hoe installeer ik een WordPress thema?

Er zijn drie manieren om een WordPress thema te installeren en activeren:

– Thema vanuit WordPress zoeken en direct installeren;
– Het thema als ZIP-bestand uploaden;
– Het thema uploaden via ftp.

Per onderdeel zullen wij hierop ingaan hoe dit in zijn werk gaat.

Thema vanuit WordPress zoeken en direct installeren

Wanneer u een gratis thema heeft gevonden die u graag zou willen installeren op uw WordPress website, kunt u deze doorgaans gemakkelijk installeren. Dit doet u door naar ‘Weergave’ > ‘Thema’s’ te gaan en vervolgens bovenin te klikken op ‘Nieuwe toevoegen’. Als u al weet hoe het gewenste thema heet, dan kunt u de naam invullen en op ‘Zoeken’ klikken. Mocht u de naam al weten en hierop zoeken, dan krijgt u een voorbeeld te zien en kunt u op ‘Nu installeren’ klikken. Vervolgens krijgt u een nieuw scherm te zien waarin u het thema kunt activeren. Zodra u het activeert, wordt het thema direct zichtbaar op uw website.

Thema als ZIP-bestand uploaden

Wanneer u een betaald WordPress thema wilt installeren, dan kunt u dit niet op bovenstaande manier doen, omdat deze niet in de bibliotheek met thema’s staan. Om dit soort thema’s te uploaden moet u een ZIP-bestand gebruiken. Om dit te doen gaat u wel weer naar ‘Weergave’ > ‘Thema’s’ en klikt u bovenin op ‘Nieuwe toevoegen’. Vervolgens kunt u bovenin ‘Uploaden’ in plaats van te zoeken. Via het volgende scherm kunt u het ZIP-bestand uploaden. Let er wel op dat u het juiste ZIP-bestand upload. Als dit niet het geval is, zal WordPress een foutmelding geven.

Thema uploaden via ftp

Wanneer u een thema heeft gedownload van een specifieke website, dan krijgt u een map met alle thema bestanden. Deze bestanden zijn handmatig up te loaden naar uw website via ftp-software. In sommige gevallen heeft u deze software ook gebruikt om WordPress te installeren. Een voorbeeld van ftp-software is Filezilla. Wanneer u dit programma heeft gedownload en geopend logt u in met uw host, gebruikersnaam en het wachtwoord. Hiermee krijgt u toegang tot de bestanden op uw server. Ga op zoek naar de map waar ‘public’ in voorkomt zoals Public_html. In deze map vindt u alle bestanden van de website. Ga vervolgens op zoek naar de map ‘wp-content’. In deze map gaat u weer op zoek naar de map ‘themes’. Sleep hier uw nieuwe thema map naartoe. Zorg er wel voor dat de map eerst is uitgepakt als het gaat om een ZIP-bestand. Het kan enkele minuten duren voordat de bestanden zijn geüpload.

Nadat alles is geüpload, logt u in op uw WordPress Website, gaat u weer naar ‘Weergave’ > ‘Thema’s’ en daar ziet u het nieuwe thema staan tussen de geïnstalleerde thema’s. U kunt nu uw nieuwe thema activeren.

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.