Wat is een plug-in?

Er zijn vele onderdelen die van WordPress een handig Content Management Systeem (CMS) maken, waaronder de vele verschillende plug-ins. Maar wat is een plug-in van WordPress precies? WordPress plug-ins zijn kleine gedeeltes software die functionaliteiten aan uw WordPress website kunnen toevoegen. Deze functionaliteiten zitten niet in de kern van WordPress inbegrepen.

Het grootste gedeelte van de WordPress gebruikers zal maar weinig of misschien zelfs helemaal geen plug-ins nodig hebben, terwijl andere er juist veel gebruik van maken. Zo is er voor bijna alles wel een plug-in te vinden, van plug-ins die spam voorkomen, tot aan het integreren van Google Maps, rating systemen, social media plug-ins en zoekmachine optimalisatie (SEO) plug-ins en ga zo maar door.

Gratis en premium plug-ins

Tegenwoordig zijn er heel veel gratis plug-ins te verkrijgen voor WordPress. Dit zorgt ervoor dat u niet per se geld hoeft uit te geven aan een premium plug-in. Er zijn bekende gratis plug-ins, zoals Yoast SEO en WooCommerce, die heel erg goed zijn en waarvoor zelfs geen beter premium alternatief is. In andere gevallen kan het de moeite waard zijn om te betalen voor een premium plug-in.

Premium plug-ins kunnen meer functionaliteiten bevatten dan de gratis versie, indien deze aanwezig is. Het is verstandig om hierin te investeren als u denkt deze functionaliteiten nodig te hebben. Daarnaast kunnen betaalde plug-ins meer veiligheid bieden dan de gratis plug-ins. Dit is belangrijk wanneer er bijvoorbeeld persoonlijke gegevens verwerkt worden.

WordPress plug-ins installeren

Een gratis plug-in installeren is heel gemakkelijk. Log in bij uw WordPress website en ga naar ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. Voer vervolgens bij ‘Zoeken’ de naam van de gewenste plug-in in of typ een beschrijvende zoekterm. Zodra u de gewenste plug-in heeft gevonden, klik dan op ‘Nu installeren’. De rest van de stappen wijst zich vanzelf. Wanneer de installatie succesvol is verlopen, klikt u op ‘Activeren’ om de plug-in actief te maken.

Een premium plug-in installeren gaat iets anders. Zodra u de betaling heeft voltooid, krijgt u een download link. Download het bestand, vaak een .zip-bestand, en pak het uit. Start vervolgens een ftp-programma en log hiermee in op uw server. Ga vervolgens op zoek naar de ‘wp-content’ map en kies daarna de map ‘Plugins’. Sleep hier het uitgepakte .zip-bestand heen. Wanneer u nu weer naar het plugin menu in WordPress gaat, ziet u de nieuwe plug-in staan. Activeer die nu om hem te kunnen gebruiken.

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.